Project Description

KÖRÖMGOMBA, SZEMÖLCS, TYÚKSZEM

A termékről

A láb gombás fertőzése az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati panasz. Legtöbbször a lábujjak között, a talpon jelentkezik, tünetei lehetnek egészen enyhék (kipirosodás, hámlás) vagy erősebbek: fájdalmas, viszkető kiütések, nedvedző, mélyen berepedt, baktériumokkal felülfertőzött sebek. Súlyosabb esetekben a körmökön is jelentkezik, ami annak megvastagodásával, elsárgulásával, morzsalékossá válásával jár.

A bőr- és a körömgombásodás egyike a civilizációs ártalmaknak, okai a szorosan zárt, nem szellőző, akár műanyag cipők, a műszálas harisnyák, zoknik, valamint a strandok, uszodák padlózata. A higiénés szokások megváltozása a sok jó mellett túlzásokat is hozott: a túl gyakori, lúgos tisztálkodó-szerekkel végzett fürdés, zuhanyozás meggyengíti a szervezet természetes védőrendszerét, kiszárítja a bőrt, az apró sérüléseken keresztül szabad utat engedve a fertőző gombák megtelepedésének.

A gombás fertőzések nagy része vény nélkül kapható gombaellenes szerekkel (krémekkel, spraykkel, ecsetelő szerekkel, hintőporral) általában hatékonyan gyógyítható Súlyosabb esetben (ha a beteg állapota egy-két héten belül nem javul) bőrgyógyászhoz kell fordulni.

Ha a fertőzés már a körömre is kiterjed, nem várható gyors gyógyulás: a megbetegedett köröm csak az új növekedésének ütemében tehető gombamentessé, ez, a köröm érintettségétől függően akár 9-12 hónapig is eltarthat, míg “kicserélődik”. A gombás fertőzés kezelésére különböző gombaellenes készítmények érhetők el vény nélkül. Főleg külsőleg használatos ecsetelők, körömlakkok, oldatok, melyek esetében a használat gyakorisága tesz különbséget (heti egyszer vagy naponta).

A megelőzéshez tartozik, hogy a száraz bőrűek a hámsérülések megelőzésére használjanak hidratáló, illetve zsíros krémet.

A szemölcs és túkszem a lábon képződő, tömött, fokozottan elszarusodott, gyakran fájdalmas kinövés, külső megjelenésre hasonlóak, azonban eredetükben és kialakulásukban különböznek egymástól.

A tyúkszem kialakulásáért leginkább ortopédiai problémák illetve kényelmetlen cipő viselése tehető felelőssé (ez a szervezet önvédelmi mechanizmusa: így próbálja védeni nyomásnak kitett ízületet azáltal, hogy tyúkszem a bőr felszínén kiszélesedő kúp alakot vesz fel, nyomás hatására a kúp csúcsa a csonthártyába szúr, nyomja az idegeket, ezért olyan fájdalmas).

A tyúkszemtapaszok, ecsetelők nagy többségben szalicil- és tejsavat tartalmaznak, amelyek a bőrkeményedést puhítják. Súlyos esetekben a külsőleg alkalmazott készítmények használata nem vezet eredményre, ilyenkor sebészeti beavatkozás válhat szükségessé.

Ezzel ellentétben a szemölcs legtöbbször a humán papilloma vírus (HPV) okozza, mely a legyengült immunrendszerű emberek hámsejtjeit támadja meg. A szemölcsöket ecsetelőkkel, fagyasztással vagy lézeres beavatkozással lehet eltávolítani, de immunrendszer erősítése is jó eredményekhez vezethet.

Nyitvatartás

Hétfő – Péntek 8:00 – 19:00
Szombat 8:00 – 13:00
Vasárnap Zárva

Itt talál minket

For privacy reasons Google Maps needs your permission to be loaded. For more details, please see our Adatvédelmi Tájékoztató.
I Accept

ÍRJON NEKÜNK, VAGY TELEFONÁLJON, HA SZERETNÉ, HOGY A PATIKÁBAN BÁRMELY TERMÉKET ÖSSZEKÉSZÍTSÜK ÖNNEK. PATIKÁNKBAN A TERMÉKEK SZEMÉLYESEN ÁTVEHETŐEK.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyibe kérése, kérdése van, vagy érdeklődik termékeink, szolgáltatásaink iránt, írjon nekünk az alábbi űrlapot használva.